Skip to content

Angst- en Paniekstoornis

Angst- en paniekstoornissen kunnen een diepgaande impact hebben op het dagelijks leven van een individu. Geef Inzicht biedt duidelijkheid over deze uitdagende psychische aandoeningen en komt met gerichte oplossingen voor degenen die zoeken naar antwoorden en ondersteuning.

Open de hulpwijzer

Wat is een angst- en paniekstoornis?

Een persoon met een angst- en paniekstoornis ervaart voortdurende angsten in het dagelijks leven, zelfs als er geen directe dreiging is. Dit wordt ook wel een gegeneraliseerde angststoornis genoemd. Deze individuen maken zich constant zorgen over dagelijkse zaken, vaak onbewust. Dit kan variëren van zorgen over werk, familie, financiën tot wat de toekomst kan brengen. Deze aanhoudende angst heeft een significante invloed op hun dagelijks leven.

Paniek- en angstaanval symptomen?

Een angst- en paniekstoornis kan zich op verschillende manieren manifesteren, waarbij de symptomen variëren van mentale tot fysieke klachten. Mentale symptomen omvatten overmatig piekeren, rusteloosheid, prikkelbaarheid, slechte concentratie en een algemeen gevoel van gespannenheid. Daarnaast kunnen er fysieke klachten optreden zoals vermoeidheid, spierpijn en slaapproblemen. Wanneer de angst intens wordt, kunnen er meer acute symptomen optreden zoals hartkloppingen, zweten, duizeligheid, benauwdheid en zelfs het gevoel van verwarring of desoriëntatie. Sommige mensen ervaren ook maag- en darmklachten, zoals misselijkheid en diarree, of neurologische symptomen zoals tintelingen in handen en voeten.

Mensen die lijden aan een angst- en paniekstoornis hebben vaak moeite met het omgaan met spanning en onzekerheid. Dit kan leiden tot vermijdingsgedrag, waarbij men bepaalde situaties of confrontaties uit de weg gaat. Bijvoorbeeld, ze kunnen kiezen voor vertrouwde vakantiebestemmingen of het vermijden van moeilijke gesprekken in relaties. Sommigen zoeken hun toevlucht in bed om te ontsnappen aan hun angsten, terwijl anderen overeten, alcohol, drugs of kalmerende middelen gebruiken om hun gevoelens van angst te onderdrukken. Het kan zo overweldigend zijn dat ze willen dat anderen hun problemen voor hen oplossen.

Hoe ontstaat een angst- en paniekstoornis?

Het ontstaan van een angst- en paniekstoornis is doorgaans een geleidelijk proces. Je zou bijvoorbeeld kunnen opmerken dat je steeds vaker de voorkeur geeft aan alleen zijn, terughoudend bent in nieuwe situaties, of gemakkelijk schrikt. Hoewel de exacte oorzaak van deze stoornis vaak complex is, spelen diverse factoren een rol. Erfelijkheid kan invloed hebben, vooral als dergelijke stoornissen in de familie voorkomen.

Ook de opvoedingsstijl en gezinsdynamiek tijdens iemands jeugd kunnen bijdragen. Mensen die sociaal geïsoleerd zijn, weinig steun ervaren, gepest worden of zich eenzaam voelen, zijn vatbaarder. Traumatische ervaringen met intense angst of bepaalde lichamelijke aandoeningen, medicijnen en drugs kunnen eveneens bijdragen aan de ontwikkeling van de stoornis.

Aangesloten experts

Filters

Systemisch coachen

Ellen – Systemisch Coach

Harfsen

Energy 2 Essence

Psychotherapeut

Hanan – Psychotherapeut Almere

Almere

"uit je pijnlijkste dieptepunten groeien uiteindelijk je grootste krachten" -Drew Barrymore

Psychosociaal therapeut

Ingrid – Psychosociale Therapie Zwolle

Zwolle

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven

Psychosociaal therapeut

Andre – Psychosociaal Therapeut

Stokkum, Westervoort

Leven doe je vanuit je hart

Integratieve therapie

Erna – Integratieve Therapie

Middelburg

Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd!

PRI therapeut

Wouter – PRI Therapeut

Haarlem, Overveen

Leven vanuit je eigen kracht dat is leven

Hypnotherapeut

Remi – Hypnotherapeut

Silvolde

Je kunt in 3 sessies van angst en paniekaanvallen af

Psychosociale therapeut

Reinier – Psychosociale Therapeut

Didam

De geest is als een parachute, hij werkt het beste wanneer hij open is

Jungiaans Analytische Therapie

Peter – Jungiaans Analytische Therapie

Woerden

Wat is een man die de wereld niet verbetert

Hypnotherapeut

Jaimy – Hypnotherapeut

Overlangel

Verander het verhaal in je hoofd en de hele wereld verandert met je mee

Integratieve hypnotherapie

Marjolein – Hypnotherapeut Almere & Weesp

Weesp, Almere

Ik help je uit de hypnose van verdriet en angst

Coach

Jeroen – Coach Rotterdam

Rotterdam

Iedereen heeft alles al in zich om zich goed te voelen en goede beslissingen te nemen

Hypnotherapeut

Ryanne – Hypnotherapie Amsterdam

Amsterdam Noord

psychosociaal- en lichaamsgericht therapeut

Healing- & bewustzijnscoach

Gert – Healing Breda

Breda

Wake up in a Better World

Psychosynthese therapeut

Louisa – Psychosynthese Therapeut & Sjamanistisch Healer

Alphen aan den Rijn

Van Overleven naar leven

Klassiek Homeopaat

Judith – Klassiek Homeopaat

Groningen

Genezen is natuurlijk

Hypnotherapie

Marlene – Hypnotherapie

Hellevoetsluis

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!

Coach

Anneloes – Coach Lochem

Lochem

Van overleven naar (jouw) leven!

Paniekstoornis en haar impact

Een paniekstoornis is een specifieke vorm van angststoornis waarbij iemand regelmatig paniekaanvallen ervaart zonder duidelijke aanleiding. Deze aanvallen kunnen zo intens zijn dat mensen bang zijn om een nieuwe aanval te krijgen en daardoor bepaalde situaties gaan vermijden. Het herkennen en behandelen van een paniekstoornis is essentieel voor het welzijn van het individu.

Een gegeneraliseerde angststoornis behandeling

De behandeling van een gegeneraliseerde angststoornis en paniekstoornis is een complex proces dat zorgvuldig moet worden afgestemd op de specifieke behoeften van de patiënt. De ernst van de symptomen en de unieke situatie van de patiënt spelen een cruciale rol bij het bepalen van de meest geschikte behandelingsaanpak. Er zijn diverse behandelingsmogelijkheden beschikbaar.

Gesprekstherapie, bijvoorbeeld, biedt patiënten een veilige omgeving om hun angsten en zorgen te bespreken en te begrijpen. Gedragstherapie richt zich op het veranderen van negatieve gedragspatronen die de angst versterken. Voor sommige patiënten kan medicatie nuttig zijn om de symptomen te beheersen. Daarnaast zijn er ook zelfhulp methoden en -technieken die kunnen helpen bij het beheersen van angst en paniek. Gezien de verscheidenheid aan beschikbare behandelingen is het essentieel om professioneel advies in te winnen en een angststoornis behandeling te kiezen die het beste bij jou past.

Angststoornis behandelen?

Wanneer je worstelt met symptomen van een angst- en paniekstoornis en vermoedt dat dit de kern van je problemen is, is het essentieel om een expert te raadplegen. Een specialist kan je helpen de juiste diagnose te stellen en een op maat gemaakt behandelplan te ontwikkelen.

Het vinden van de juiste hulp kan uitdagend zijn, vooral als je te maken hebt met lange wachtlijsten. Echter, Geef Inzicht is er om je te koppelen aan deskundigen gespecialiseerd in angst- en paniekstoornissen. Dankzij Geef Inzicht kun je snel de hulp krijgen die je nodig hebt, zonder lang te hoeven wachten. Precies de ondersteuning die past bij jouw situatie. Laat angst en paniek je dagelijkse leven niet domineren. Zet vandaag nog de stap naar een leven met minder angst.

Nieuwste blogs

Vind hier de meest recent geposte blogs. Voor inspirerende verhalen van lotgenoten, interessante tips & adviezen en nog veel meer.