Skip to content

Je eenzaam voelen

Je eenzaam voelen is een gevoel dat universeel is en iedereen kan treffen op diverse momenten in het leven. Deze emotie kent geen leeftijdsgrens en kan zowel jongeren als ouderen raken. Geef Inzicht neemt je graag mee in de verschillende facetten van het eenzaam voelen, met een focus op sociale eenzaamheid, eenzaamheid bij jongeren en eenzaamheid bij ouderen.

Open de hulpwijzer

Wat is eenzaamheid?

Je eenzaam voelen is een vervelend gevoel, een gevoel van leegte en alsof je niet gezien wordt. Eenzaamheid is meer dan alleen fysieke afstand tot anderen. Het is een diep gevoel van emotionele afstand, het gevoel dat er niemand is om mee te verbinden. Het kan variëren van kortstondige periodes tot langdurige, intense gevoelens van isolatie.

 

Wat is sociale eenzaamheid?

Sociale eenzaamheid is een gevoel dat ontstaat wanneer er een significant verschil is tussen de hoeveelheid sociale interactie en verbinding die je wenst en wat je daadwerkelijk ervaart. Het gaat hierbij niet alleen om het fysiek alleen zijn, maar vooral om het gevoel van een tekort aan betekenisvolle relaties en verbindingen met anderen. Dit kan betrekking hebben op het missen van een hechte kring van vrienden, kennissen of collega’s.

Bij sociale eenzaamheid is er vaak sprake van een sociaal netwerk dat niet voldoet aan de persoonlijke behoeften. Dit kan zijn omdat het netwerk te klein is, of omdat de relaties binnen dit netwerk niet de diepgang of kwaliteit hebben die men zoekt. Het kan ook zijn dat iemand wel omringd is door mensen, maar zich desondanks niet verbonden of begrepen voelt.

Eenzame ouderen: De stille strijd

Ouderen vormen een kwetsbare groep als het gaat om het eenzaam voelen. Het verlies van dierbaren, mobiliteitsproblemen en maatschappelijke veranderingen dragen bij aan het gevoel van isolement. De oorzaken van eenzaamheid bij ouderen kunnen variëren, van gezondheidsproblemen tot het wegvallen van sociale structuren.

 

Eenzaamheid jongeren: De moderne uitdaging

Jongeren, ondanks hun drukke sociale leven online, kunnen zich eveneens eenzaam voelen. De digitale wereld kan oppervlakkige connecties in de hand werken, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie. De druk om aan sociale normen te voldoen en prestatiedruk kunnen ook bijdragen aan eenzaamheid.

Aangesloten experts

Filters

Homeopaat

Nathalie – Homeopaat Zwolle

Homeopathie is als een vriend die je op elk moment in je leven kan helpen je weer in Balans te zetten.

Haptotherapeut

Emmy – Haptotherapeut Breda

De mooiste reis die je kunt maken, is die naar jezelf

Hypnotherapeut

Judith – Hypnotherapeut Den-Haag

One does not become enlightened by imagining figures of light, but by making the darkness conscious.

Therapist

Dan – Body-Mind Therapist – English-speaking therapist Amsterdam

Body-mind therapist Amsterdam

Psychosociaal therapeut

Katja – Psychosociaal therapeut Haarlem

De muren die we om ons heen bouwen om verdriet buiten te houden, houden ook de blijdschap buiten.

Psychosociaal lichaamsgericht therapeut

Claudette – Psychosociaal lichaamsgericht therapeut Amsterdam

Uit je Hoofd, In je Lijf, Naar je Hart. 🙏

Burn-out therapeut

Hannie – Burn-out therapeut online

Blij met je burn-out? Uiteindelijk kom je er sterker uit dan ooit!

Lichaamsgericht psychotherapeut

Merel – Lichaamsgericht psychotherapeut Zwolle

Spanning is wie je denkt dat je zou moeten zijn. Ontspanning is wie je bent.

Psychotherapeut

Hanan – Integratief psychotherapie en hypnotherapeut Almere

"uit je pijnlijkste dieptepunten groeien uiteindelijk je grootste krachten" -Drew Barrymore

Psychosociaal therapeut

Ingrid – Psychosociale Therapie Zwolle

Soms moet je veranderen om jezelf te blijven

Psychosociaal therapeut

Andre – Psychosociaal Therapeut

Leven doe je vanuit je hart

PRI therapeut

Wouter – PRI Therapeut Haarlem

Leven vanuit je eigen kracht dat is leven

Psychosociale therapeut

Reinier – Psychosociale Therapeut

De geest is als een parachute, hij werkt het beste wanneer hij open is

Jungiaans Analytische Therapie

Peter – Jungiaans Analytische Therapie

Wat is een man die de wereld niet verbetert

Hypnotherapeut

Jaimy – Hypnotherapeut

Verander het verhaal in je hoofd en de hele wereld verandert met je mee

Integratieve hypnotherapie

Marjolein – Hypnotherapeut Almere & Weesp

Ik help je uit de hypnose van verdriet en angst

Coach

Jeroen – Coach Rotterdam

Iedereen heeft alles al in zich om zich goed te voelen en goede beslissingen te nemen

Hypnotherapeut

Ryanne – EMDR- & Hypnotherapie Amsterdam

Blijf je fysieke klachten houden zonder duidelijke oorzaak? Wil je angsten, trauma of ongewenst gedrag leren overwinnen?

Healing- & bewustzijnscoach

Gert – Healing Breda

Wake up in a Better World

Psychosynthese therapeut

Louisa – Psychosynthese Therapeut & Sjamanistisch Healer

Van Overleven naar leven

Klassiek Homeopaat

Judith – Klassiek Homeopaat Groningen

Genezen is natuurlijk

Ademhalingscoach

Daisy – Ademhalingscoach

Je ademt zoals je leeft

Hypnotherapie

Marlene – Hypnotherapeut Hellevoetsluis

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!

Oorzaken van eenzaamheid bij ouderen

Eenzaamheid bij ouderen, vooral bij de 75-plussers in Nederland, is een veelvoorkomend en complex probleem, vaak veroorzaakt door een combinatie van meerdere factoren. Een belangrijke oorzaak is het verlies van dierbaren, zoals het overlijden van een partner of leeftijdsgenoten, wat een diepe impact kan hebben op het sociale netwerk en het gevoel van verbondenheid. Daarnaast speelt beperkte mobiliteit een cruciale rol; fysieke beperkingen kunnen ouderen ervan weerhouden om actief deel te nemen aan sociale activiteiten, wat leidt tot een gevoel van isolatie.

De achteruitgang in fysiek en mentaal functioneren is ook een belangrijke factor. Naarmate mensen ouder worden, kunnen gezondheidsproblemen en cognitieve achteruitgang het moeilijker maken om sociale contacten te onderhouden en nieuwe relaties op te bouwen. Bovendien, met de toename van de levensverwachting, wonen ouderen langer zelfstandig thuis, wat soms resulteert in een grotere fysieke afstand tot familieleden, zoals kinderen, waardoor het moeilijker wordt om regelmatig persoonlijk contact te hebben.

Deze factoren samen creëren een situatie waarin ouderen zich geïsoleerd kunnen voelen, ondanks een mogelijk verlangen naar meer sociale interactie en verbondenheid. Het is belangrijk om deze oorzaken te herkennen en aan te pakken om de kwaliteit van leven voor ouderen te verbeteren en het gevoel van eenzaamheid te verminderen.

je eenzaam voelen

Oorzaken van eenzaamheid bij jongeren

Jongeren kunnen zich om verschillende redenen eenzaam voelen, en deze oorzaken zijn vaak diepgeworteld en complex. Een belangrijke factor is de sociale omgeving; jongeren kunnen zich eenzaam voelen door een mismatch met hun omgeving, zoals gepest worden of geen aansluiting vinden bij een groep. Daarnaast spelen sociale vaardigheden een rol. Sommige jongeren hebben moeite met het aanleren en toepassen van deze vaardigheden, zowel in persoonlijke interacties als online, wat kan leiden tot gevoelens van isolatie. 

Negatieve gedachten over zichzelf en anderen kunnen ook bijdragen aan eenzaamheid, waardoor deze jongeren extra ondersteuning nodig hebben om positieve ervaringen te creëren. Interessant is dat onderzoek aantoont dat sociale media slechts een minimaal effect hebben op eenzaamheid, een effect dat vaak wordt overschat. Bovendien kunnen genetische factoren iemands vatbaarheid voor eenzaamheid beïnvloeden, wat het voor sommigen moeilijker maakt om uit deze situatie te komen. Deze veelzijdige oorzaken benadrukken de complexiteit van eenzaamheid bij jongeren en de noodzaak van een op maat gemaakte aanpak om deze te bestrijden.

 

Wat kun je doen als je je eenzaam voelt?

‘Waarom voel ik me zo eenzaam?’ is een vraag die veel eenzame ouderen en jongeren bezig houdt. Als je je eenzaam voelt, zijn er stappen die je kunt ondernemen om dit gevoel aan te pakken. 

Manier 1: Sociale contacten zoeken

Overweeg je aan te sluiten bij een sportclub of deel te nemen aan lokale activiteiten om nieuwe mensen te ontmoeten. Als je huisgenoten hebt, stel dan voor om samen iets te doen. Bij nieuwe groepen, zoals bij een introductie van je opleiding, is het vaak makkelijker om contacten te leggen. Voel je je ongemakkelijk in een bestaande groep, probeer dan eerst één-op-één gesprekken aan te gaan.

Manier 2: Blijf in contact met dierbaren

Houd contact met familie en vrienden via telefoon of berichten, en bezoek regelmatig je ouders. Nodig ook mensen uit om je nieuwe plek te zien.

Manier 3: Praat over je gevoelens

Het is normaal om je eenzaam te voelen. Deel je gevoelens met vrienden en familie, en zoek eventueel online naar tips over hoe je erover kunt praten.

Manier 4: Zelfzorg

Zorg goed voor jezelf door gezond te eten, voldoende te slapen en te bewegen. Dit helpt je om je beter te voelen.

Manier 5: Zoek hulp

Experts kunnen je vaak goede handvatten geven om eenzaamheid tegen te gaan. Zet met je expert de goede stappen in de juiste richting.

 

Vraag hulp bij eenzaamheid!

Je eenzaam voelen is een complex en veelvoorkomend fenomeen dat verschillende leeftijdsgroepen treft. Of het nu gaat om ouderen die worstelen met het verlies van sociale structuren of jongeren die kampen met de druk van digitale normen, het is belangrijk om te erkennen dat eenzaamheid een uitdaging is die we samen kunnen aanpakken. Door bewustwording, begrip en actie kunnen we eenzaamheid verminderen en een meer verbonden samenleving creëren.

Via Geef Inzicht zijn er experts beschikbaar die je kunnen helpen om van dit gevoel af te komen. Om weer stappen te zetten naar een positief gevoel en een gevoel van vreugde. Hulp zoeken is dichtbij. We weten dat het een stap is, maar onze experts kunnen je echt helpen. Kom in contact en we denken graag met je mee.

Nieuwste blogs

Vind hier de meest recent geposte blogs. Voor inspirerende verhalen van lotgenoten, interessante tips & adviezen en nog veel meer.