Skip to content

Gevoelloosheid

Gevoelloosheid is een veelvoorkomend symptoom dat ontstaat wanneer de geleiding van elektrische prikkels door zenuwen verstoord raakt. Je zenuwen, die door je hele lichaam lopen, kunnen op verschillende manieren worden beïnvloed, resulterend in gevoelloosheid, tintelingen en andere ongemakken. We zullen dieper ingaan op de oorzaken en symptomen van gevoelloosheid, met specifieke aandacht voor doof gevoel in benen, tintelingen in vingers, en andere gerelateerde aandoeningen.

Open de hulpwijzer

Wat is de oorzaak van gevoelloosheid?

De oorzaken van gevoelloosheid kunnen variëren, maar twee veelvoorkomende scenario’s zijn drukneuropathie en zenuwbeklemming. Drukneuropathie treedt op wanneer iets op een zenuw drukt, terwijl zenuwbeklemming optreedt wanneer een zenuw bekneld raakt op bepaalde plaatsen in het lichaam, zoals vernauwde tussenwervelruimten door artrose of door zwelling van lokale weefsels (oedeem).

Doof gevoel in been en tintelingen in vingers

Een van de meest voorkomende manifestaties van gevoelloosheid is het doof gevoel in een been of de tintelingen in vingers. Deze symptomen kunnen optreden wanneer zenuwen in specifieke delen van het lichaam onder druk staan of bekneld zijn. Meralgia paresthetica veroorzaakt een brandende pijn en doof gevoel aan de zijkant van het dijbeen, terwijl het carpaletunnelsyndroom leidt tot gevoelloosheid in de handen, vooral ‘s nachts.

Wat werkt verlichtend voor tintelende handen?

Tintelende handen kunnen een vervelend en hinderlijk probleem zijn, maar begrip van de oorzaken en effectieve oplossingen is de eerste stap naar verlichting. Verlichting voor tintelende handen kan variëren afhankelijk van de onderliggende oorzaak. Het is belangrijk om te benadrukken dat onderstaande suggesties algemeen zijn en dat een nauwkeurige diagnose door een medische expert cruciaal is voor effectieve behandeling. Hier zijn enkele algemene opties voor de verlichting van tintelende handen:

Optie 1: Houding en beweging

Vermijd langdurige posities die druk uitoefenen op de handen en polsen. Regelmatig pauzeren en hand- en pols oefeningen doen kan de bloedsomloop verbeteren.

Optie 2: Ergonomie aanpassingen

Pas de ergonomie van je werkplek aan om overmatige druk op de polsen te voorkomen, vooral als je veel met een computer werkt.

Optie 3: Warmtebehandeling

Warmte kan de bloedcirculatie bevorderen. Probeer warme kompressen of een warm bad om de handen te ontspannen.

Optie 4: Nachtspalken

Bij tintelingen die vooral ‘s nachts optreden, kunnen nachtspalken helpen om de hand in een neutrale positie te houden en druk op de zenuwen te verminderen.

Optie 5: Gewichtsbeheersing

Bij bepaalde aandoeningen, zoals het carpaletunnelsyndroom, kan het verminderen van overgewicht de druk op de zenuwen verminderen.

Optie 6: Medicatie

Pijnstillers of ontstekingsremmende medicijnen kunnen in sommige gevallen verlichting bieden, maar dit moet worden voorgeschreven door een arts.

Optie 7: Fysiotherapie of een chiropractor

Een fysiotherapeut kan specifieke oefeningen aanbevelen om de spieren te versterken en de flexibiliteit te verbeteren. En een chiropractor kan aan de slag met je lichaam om te zorgen dat de beknelling stopt. 

Optie 8: Acupunctuur

Sommige mensen ervaren verlichting van tintelingen door acupunctuur, hoewel het effect kan variëren.

Optie 9: Stressmanagement

Stress kan bijdragen aan tintelende handen. Ontspanningstechnieken zoals yoga of meditatie kunnen helpen stress te verminderen.

Optie 10: Medische behandeling

In ernstige gevallen, vooral als de tintelingen aanhouden of gepaard gaan met andere symptomen, is het raadzaam een arts te raadplegen. Medische behandelingen variëren afhankelijk van de diagnose en kunnen onder meer fysiotherapie, medicatie of chirurgie omvatten.

Gevoelloosheid

Wat zijn de eerste symptomen van neuropathie?

Neuropathie kan zich manifesteren met diverse symptomen, waaronder een stekend of tintelend gevoel, te veel of te weinig gevoel, en zelfs pijn. Deze symptomen doen zich vaak ‘s nachts voor en treden lager op dan waar de zenuw daadwerkelijk gekneld zit.

 

Tintelende benen en vermoeidheid

Tintelende benen, samen met vermoeidheid, kunnen wijzen op zenuwproblemen. Zenuwgerelateerde problemen, zoals gevoelloosheid, tintelingen, en spierzwakte, kunnen aanzienlijke impact hebben op je dagelijks leven. Het is essentieel om deze symptomen serieus te nemen, aangezien een niet-behandelde geknelde zenuw leidt tot spierzwakte en zelfs permanent verlies van spierweefsel. Het begrijpen van de oorzaken en symptomen is cruciaal voor het vinden van verlichting. Drukneuropathie en zenuwbeklemming zijn veelvoorkomende boosdoeners, waarbij druk op de zenuwen ontstaat door externe factoren.

 

Doof gevoel in handen tijdens slapen en symptomen carpaal tunnel syndroom

Het carpaletunnelsyndroom, een veelvoorkomende oorzaak van gevoelloosheid, resulteert vaak in een doof gevoel in handen tijdens het slapen. Symptomen omvatten krachtverlies in de duim-, wijs- en middelvinger, uitstraling in de nek, en gevoelloosheid, vooral ‘s nachts.

 

Wat kan je zelf doen bij gevoelloosheid?

Als je gevoelloosheid ervaart, is het belangrijk om niet te aarzelen en naar je arts te gaan. Noteer de exacte plaats van je klachten en beschrijf de aard ervan, inclusief gevoelsstoornissen en eventuele spierzwakte. Het aanpakken van uitlokkende factoren, zoals het aanpassen van je levensstijl, gewichtsverlies en het dragen van losse kleding, kan helpen bij het verminderen van symptomen.

 

Hulp bij gevoelloosheid

Op deze pagina hebben we de oorzaken en symptomen van gevoelloosheid besproken, met specifieke aandacht voor doof gevoel in benen, tintelingen in vingers, en het carpaletunnelsyndroom. Het is van cruciaal belang om snel medische hulp te zoeken en eventuele uitlokkende factoren aan te pakken om de impact van gevoelloosheid op je dagelijks leven te minimaliseren. Ontdek vandaag nog manieren om verlichting te vinden en je kwaliteit van leven te verbeteren. Neem de regie over je gezondheid en zeg vaarwel tegen zenuwgerelateerde ongemakken.  Aarzel niet om ondersteuning te zoeken bij Geef Inzicht. Wij staan klaar om je te helpen bij het vinden van een expert die goed bij jouw situatie past, zonder de stress van lange wachttijden. Kies voor de toekomst en laat ons je helpen bij hulp zoeken.

Nieuwste blogs

Vind hier de meest recent geposte blogs. Voor inspirerende verhalen van lotgenoten, interessante tips & adviezen en nog veel meer.