Skip to content

CVS behandelen

Het behandelen van het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS) vereist een zorgvuldige en doordachte aanpak. Deze aandoening, die een diepgaande invloed kan hebben op het dagelijks leven, vraagt om een strategie die zowel de fysieke als psychologische aspecten van CVS aanpakt. Lees hier alles over het ziektebeeld.

Open de hulpwijzer

Wat is het chronisch vermoeidheidssyndroom (CVS)?

CVS is een ernstige, chronische aandoening die wordt gekenmerkt door diepe vermoeidheid die verergert door fysieke of mentale activiteit. Het is een aandoening die moeilijk te begrijpen en te diagnosticeren is, omdat de symptomen overlappen met vele andere aandoeningen en er geen specifieke tests zijn om CVS definitief vast te stellen.

Het Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), ook bekend als Myalgische Encefalomyelitis (ME) wordt gekenmerkt door aanhoudende en onverklaarbare vermoeidheid. Deze vermoeidheid is niet het gevolg van voortdurende inspanning en verbetert niet aanzienlijk met rust. CVS/ME heeft een significante impact op de kwaliteit van leven, beperkt de dagelijkse activiteiten en kan leiden tot langdurige invaliditeit.

CVS oorzaak

CVS is een complexe aandoening waarvan de oorzaak nog niet volledig is ontrafeld, maar waarbij vermoed wordt dat meerdere factoren een rol spelen. Een belangrijke factor is de mogelijke link met virale infecties; veel patiënten melden het begin van CVS-symptomen na een infectie, wat suggereert dat virussen een trigger kunnen zijn. Daarnaast zijn er aanwijzingen voor afwijkingen in het immuunsysteem, zoals chronische ontstekingsreacties of veranderde immuunfuncties, die zowel een oorzaak als een gevolg van CVS kunnen zijn. Hormonale disbalans, met name in de hypothalamus-hypofyse-bijnier as, speelt ook een rol, gezien de verstoringen in stresshormonen zoals cortisol die bij CVS-patiënten zijn waargenomen.

Naast deze fysieke factoren wordt ook de impact van stress erkend in de ontwikkeling van CVS. Zowel fysieke stressoren (zoals een operatie of ernstige ziekte) als emotionele stressoren (zoals trauma of significante levensveranderingen) kunnen de symptomen van CVS uitlokken of verergeren. Deze bevindingen benadrukken de complexiteit van CVS, waarbij een samenspel van genetische, immunologische, endocriene en psychologische factoren bijdraagt aan de vatbaarheid en ontwikkeling van CVS.

Chronisch vermoeidheidssyndroom symptomen

De chronisch vermoeidheidssyndroom klachten kunnen heel erg uiteenlopen. De symptomen van CVS variëren van persoon tot persoon en kunnen in de loop van de tijd veranderen. De meest voorkomende symptomen zijn:

 • Aanhoudende vermoeidheid: Niet verlicht door rust en niet het gevolg van voortdurende inspanning.
 • Post-exertionele malaise (PEM): Verslechtering van symptomen na fysieke of mentale inspanning.
 • Slaapstoornissen: Problemen met in slaap vallen of doorslapen.
 • Cognitieve stoornissen: Concentratieproblemen, vergeetachtigheid, en moeite met verwerken van informatie.
 • Chronische pijn: Spierpijn, gewrichtspijn zonder roodheid of zwelling, en hoofdpijn.
 • Overige symptomen: Keelpijn, gevoelige lymfeklieren, duizeligheid en evenwichtsproblemen.

 

Gebruik de ME/CVS symptomen checklist

Deze checklist kan nuttig zijn voor zowel patiënten als artsen om de ernst en variëteit van de symptomen van CVS te beoordelen. Deze checklist kan onder meer omvatten:

 • Vermoeidheid en uitputting
 • Slaapstoornissen
 • Cognitieve problemen
 • Pijn in spieren en gewrichten
 • Frequente hoofdpijn
 • Keelpijn en gevoelige lymfeklieren
 • Duizeligheid en evenwichtsproblemen
 • Verergering van klachten na fysieke, cognitieve of mentale inspanning

 

Chronisch vermoeidheidssyndroom behandeling

CVS behandelen kan momenteel niet aangezien er momenteel geen duidelijke genezing voor is, maar er zijn behandelingen die kunnen helpen de symptomen te beheersen en de kwaliteit van leven te verbeteren. De behandeling is meestal gericht op het verlichten van specifieke symptomen die bij CVS horen:

 • Cognitieve Gedragstherapie (CGT): Helpt patiënten hun gedachten en gedragingen rond hun aandoening te veranderen en beter te beheren.
 • Graded Exercise Therapy (GET): Een geleidelijke toename van fysieke activiteit om de tolerantie te verbeteren.
 • Medicatie: CVS behandelen door specifieke symptomen zoals pijn, slaapstoornissen en depressie aan te pakken.
 • Pacing: Het leren beheren van energie door activiteiten te balanceren met rustperioden.
 • Dieet- en levensstijlveranderingen: Inclusief gezonde voeding en technieken voor stressmanagement.

 

Waarom individueel behandelen voor CVS?

Elke patiënt met CVS heeft een unieke ervaring met de aandoening, wat betekent dat een op maat gemaakte benadering van de behandeling essentieel is. Het is belangrijk dat patiënten CVS behandelen met een specialist. Deze specialist zal een behandelplan ontwikkelen dat is afgestemd op hun specifieke behoeften en symptomen.

Naast de individuele behandeling is ondersteuning van familie, vrienden en steungroepen cruciaal voor mensen met CVS. Bewustwording en begrip van de aandoening kunnen helpen bij het verminderen van het stigma en het verbeteren van de kwaliteit van leven voor degenen die met CVS leven.

CVS behandelen

Hulp nodig bij het vinden van de juiste CVS behandeling?

Wanneer je worstelt met symptomen die wijzen op Chronisch Vermoeidheidssyndroom (CVS), is het essentieel om een specialist te raadplegen. CVS behandelen met een deskundige kan je helpen bij het vaststellen van de ziekte en het ontwikkelen van een persoonlijk behandelplan.

Het vinden van de juiste medische ondersteuning voor CVS kan uitdagend zijn, vooral als er sprake is van onbegrip, onduidelijkheid of lange wachttijden. Echter, Geef Inzicht staat klaar om je te verbinden met experts op het gebied van CVS. Met de hulp van de juiste specialist krijg je snel toegang tot de zorg die je nodig hebt. Neem vandaag nog de stap naar een beter beheersbaar leven met CVS.

Nieuwste blogs

Vind hier de meest recent geposte blogs. Voor inspirerende verhalen van lotgenoten, interessante tips & adviezen en nog veel meer.