Skip to content

Prikkelbaar Darm Syndroom

Het Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS), ook bekend als Irritable Bowel Syndrome (IBS) in het Engels, is een veelvoorkomende aandoening die het spijsverteringsstelsel beïnvloedt en leidt tot een reeks ongemakkelijke symptomen. Wij nemen graag met je de PDS klachten, oorzaken en kenmerken van een PDS-aanval door!

Open de hulpwijzer

Wat is PDS?

Prikkelbaar Darm Syndroom (PDS) is een functionele gastro-intestinale stoornis die wordt gekenmerkt door een groep symptomen, waaronder terugkerende buikpijn, opgeblazen gevoel, en veranderingen in de stoelgang, zoals diarree, constipatie, of een afwisseling van beide. Deze symptomen ontstaan zonder aanwijsbare organische oorzaak, wat betekent dat PDS wordt gediagnosticeerd op basis van symptomen en niet door specifieke diagnostische testen.

PDS beïnvloedt het dagelijks leven van patiënten aanzienlijk, met invloed op hun emotioneel welzijn, werkproductiviteit en sociale interacties. Hoewel de precieze oorzaak van PDS onbekend blijft, wordt aangenomen dat factoren zoals darmgevoeligheid, darmmotiliteit, psychosociale stressoren, en veranderingen in de darmmicrobiota bijdragen aan de ontwikkeling en verergering van de aandoening. Het beheer van PDS richt zich op het verlichten van symptomen en het verbeteren van de levenskwaliteit door middel van dieetaanpassingen, levensstijlveranderingen, medicatie en soms psychologische ondersteuning.Prikkelbaar Darm Syndroom klachten

PDS klachten variëren sterk tussen individuen, maar er zijn enkele veelvoorkomende symptomen die patiënten kunnen ervaren, waaronder:

 • Buikpijn en krampen: Een van de meest voorkomende klachten, vaak verlicht na de stoelgang.
 • Opgeblazen gevoel en gas: Veel PDS-patiënten melden een constant opgeblazen gevoel, soms gepaard gaande met gasvorming.
 • Diarree of constipatie: PDS kan leiden tot afwisselend diarree en constipatie, soms zelfs binnen dezelfde dag.
 • Onregelmatige stoelgang: Veranderingen in de frequentie of consistentie van de stoelgang zijn gebruikelijk.
 • Vermoeidheid en slaapproblemen: Veel mensen met PDS ervaren vermoeidheid en verstoorde slaap, hoewel deze symptomen indirect kunnen zijn.

Aangesloten experts

Filters

Hypnotherapeut

Claudie – Hypnotherapeut Arnhem

Arnhem

Je moet het zelf doen, maar je hoeft het niet alleen te doen. Ik help je graag!

Lichaamsgericht psychotherapeut

Merel – Lichaamsgericht psychotherapeut Zwolle

Zwolle

Spanning is wie je denkt dat je zou moeten zijn. Ontspanning is wie je bent.

Natuurgeneeskunde

Lenne – Natuurgeneeskunde

Almere

B Healthy - B Strong - B Yourself

Natuurgeneeskunde

Lucille – Natuurgeneeskundige Amsterdam

Haarlem, Amsterdam

Gezondheid in eigen handen

Klassiek homeopaat

Nilufer – Klassieke homeopaat Enschede

Enschede

Gezondheid begint altijd bij jezelf!

Orthomoleculair therapeut

Ans – Orthomoleculair Therapeut

Dordrecht

Iedereen heeft de KANS om te starten met een gezondere leefwijze. Echt iedereen!

Integratieve therapie

Erna – Integratieve Therapie

Middelburg

Het is nooit te laat voor een gelukkige jeugd!

Psychosociale therapeut

Reinier – Psychosociale Therapeut

Didam

De geest is als een parachute, hij werkt het beste wanneer hij open is

Hypnotherapeut

Jaimy – Hypnotherapeut

Overlangel

Verander het verhaal in je hoofd en de hele wereld verandert met je mee

Coach

Jeroen – Coach Rotterdam

Rotterdam

Iedereen heeft alles al in zich om zich goed te voelen en goede beslissingen te nemen

Hypnotherapeut

Ryanne – Hypnotherapie Amsterdam

Amsterdam Noord

psychosociaal- en lichaamsgericht therapeut

Klassiek Homeopaat

Judith – Klassiek Homeopaat Groningen

Groningen

Genezen is natuurlijk

Hypnotherapie

Marlene – Hypnotherapie Hellevoetsluis

Hellevoetsluis

Logica brengt je van A naar B. Verbeelding brengt je overal!

Prikkelbare Darm Syndroom oorzaak

De exacte oorzaak van PDS is onbekend, maar verschillende factoren spelen een rol:

 • Verstoorde communicatie tussen de hersenen en de darm: Dit kan leiden tot overgevoeligheid voor normale darmbewegingen.
 • Darmontstekingen: Sommige mensen met PDS hebben een verhoogd aantal immuuncellen in hun darmen, wat wijst op lichte ontstekingen.
 • Veranderingen in de darmmicrobiota: Afwijkingen in de bacteriën in de darm kunnen bijdragen aan PDS-symptomen.
 • Genetische factoren: Er is enige aanwijzing dat PDS kan voorkomen in families, wat suggereert dat genetica een rol kan spelen.
 • Voedselgevoeligheden: Hoewel geen allergie, kunnen bepaalde voedingsmiddelen bij sommige mensen PDS-symptomen triggeren.

Prikkelbaar darm syndroom

Wat is een PDS aanval?

Een PDS-aanval verwijst naar een periode waarin de symptomen van PDS aanzienlijk verergeren. Maar hoelang duurt een PDS aanval? De duur en intensiteit van een aanval kunnen sterk variëren. Sommige mensen ervaren slechts milde ongemakken voor een paar uur, terwijl anderen dagen of zelfs weken last kunnen hebben van ernstige symptomen. Factoren zoals stress, voeding, en hormonale veranderingen kunnen de kans op een aanval vergroten.

 

Dieet bij Prikkelbare Darm Syndroom

Voeding speelt een cruciale rol in het beheersen van PDS. Hoewel er geen one-size-fits-all dieet is, kunnen de volgende richtlijnen helpen:

 • FODMAP-arm Dieet: Veel experts raden een FODMAP-arm dieet aan, dat bepaalde soorten koolhydraten beperkt die moeilijk te verteren zijn.
 • Vezelrijke Voeding: Vezels kunnen helpen bij constipatie, maar het is belangrijk om de inname geleidelijk te verhogen om gas en opgeblazen gevoel te voorkomen.
 • Vermijd Trigger Foods: Voedingsmiddelen die symptomen kunnen verergeren, zoals vet voedsel, cafeïne, en alcohol, moeten worden beperkt of vermeden.
 • Regelmatige Maaltijden: Het eten van regelmatige, evenwichtige maaltijden kan helpen de darmfunctie te reguleren.
 • Hydratatie: Voldoende water drinken is essentieel, vooral voor mensen met constipatie.

 

PDS verhelpen?

Omgaan met PDS vereist begrip, geduld en flexibiliteit. Door de symptomen en triggers van Prikkelbaar Darm Syndroom te herkennen, kunnen zowel individuen met PDS als hun omgeving samenwerken om een levensstijl te ontwikkelen die het welzijn bevordert. Met de juiste begeleiding kunnen mensen met PDS hun symptomen beheren en een vol en harmonieus leven leiden.

Zoek gerust ondersteuning bij Geef Inzicht. Wij zijn er om je te assisteren in het vinden van een specialist die aansluit bij jouw behoeften, zonder de frustratie van lange wachttijden. Maak een positieve stap richting de toekomst en laat ons je ondersteunen in je zoektocht naar verlichting van PDS. Kom in contact!

Nieuwste blogs

Vind hier de meest recent geposte blogs. Voor inspirerende verhalen van lotgenoten, interessante tips & adviezen en nog veel meer.