Skip to content

EMDR therapie: Een effectieve behandeling voor traumaverwerking

5 min. leestijd something goes here

Photo credit: logotypevector118444 via Vecteezy

Wat is EMDR?

 

EMDR staat voor Eye Movement Desensitization and Reprocessing. Dit is een vorm van therapie die helpt bij het verwerken van traumatische ervaringen. Het is een gestructureerde behandelmethode die vaak wordt gebruikt bij mensen die last hebben van angsten, stress en trauma’s.

 

Hoe werkt EMDR therapie?

 

Tijdens een EMDR-sessie werk je samen met een speciaal opgeleide EMDR-therapeut. De therapeut zal je vragen om aan de traumatische gebeurtenis te denken. Inclusief alle bijbehorende beelden, gedachten en gevoelens. Terwijl je hieraan denkt, zal de therapeut afleidende stimuli aanbieden. Zoals vingerbewegingen volgen met je ogen of luisteren naar tikjes in koptelefoons. Dit helpt je hersenen om de nare herinnering op een andere manier te verwerken.

 

Voor wie is EMDR therapie geschikt?

 

EMDR-therapie is geschikt voor mensen die last hebben van nare ervaringen die nog steeds invloed hebben op hun leven. Het kan helpen bij verschillende klachten. Zoals posttraumatische stressstoornis (PTSS), angststoornissen, depressie en andere traumagerelateerde problemen.

 

EMDR-therapie effectieve behandeling voor trauma verwerking - Nare ervaringen

Photo credit: logotypevector118444 via Vecteezy

 

Welke klachten kunnen behandeld worden met EMDR therapie?

 

EMDR-therapie kan effectief zijn bij het verminderen van symptomen zoals flashbacks, nachtmerries, vermijdingsgedrag, prikkelbaarheid en slaapproblemen. Het kan helpen om de emotionele lading van traumatische herinneringen te verminderen en nieuwe, gezondere overtuigingen te vormen.

 

Wat zijn de voordelen en nadelen van EMDR therapie?

 

Een voordeel van EMDR-therapie is dat het over het algemeen een kortdurende behandeling is. Veel mensen ervaren al na enkele sessies verlichting van hun klachten. Bovendien hoef je niet uitgebreid te praten over de details van het trauma. Dit ervaren sommige mensen als een voordeel. 

 

Een nadeel kan zijn dat EMDR-therapie intense emoties kan oproepen tijdens de sessies. Het is belangrijk om te weten dat dit normaal is. De therapeut er is om je te ondersteunen. Soms kunnen de herinneringen aan de nare gebeurtenis in eerste instantie zelfs intenser worden voordat ze geleidelijk afnemen.

 

Hoe verloopt een EMDR therapie sessie?

 

Een EMDR-sessie begint meestal met een gesprek waarin je met de therapeut praat. Dit gaat over je klachten en welke gebeurtenissen je wilt verwerken. Vervolgens wordt er gewerkt aan het identificeren van bepaalde beelden, gedachten en gevoelens die verbonden zijn met de nare ervaring. Daarna volgt de eigenlijke EMDR-techniek. Waarbij je de afleidende stimuli volgt terwijl je aan de traumatische herinnering denkt.

EMDR-therapie effectieve behandeling voor trauma verwerking - Afleidende stimuli

Photo credit: logotypevector118444 via Vecteezy

 

Wat zijn de resultaten van EMDR therapie?

 

Veel mensen ervaren positieve resultaten na het volgen van EMDR-therapie. Ze merken een afname van hun klachten, zoals angst en stress. Ze voelen zich sterker en kunnen de traumatische gebeurtenis beter achter zich laten. Het kan hun kwaliteit van leven aanzienlijk verbeteren.

 

Worstel je met nare ervaringen? Merk je dat deze je dagelijkse leven beïnvloeden? Dan kan EMDR-therapie een goede optie zijn. Zoek naar een gekwalificeerde EMDR-therapeut in jouw omgeving. Zij kunnen je begeleiden en ondersteunen tijdens het therapeutische proces. Geef jezelf de kans om te herstellen. Om weer in control te zijn over je leven.

 

EMDR therapeuten