Skip to content

Succesverhaal Joy – Burn-out

2 min. leestijd something goes here

Hey allemaal, superleuk dat ik een stukje mag schrijven over mijn burn-out en mijn weg om er bovenop te komen. Ik weet niet of ik het kort kan houden, maar ik doe mijn best!

 

Ik ben altijd al het type geweest om me druk te maken om mijn omgeving. Ik stelde anderen voorop en het was ook niet voor niets dat ik uiteindelijk in de hulpverlening aan het werk ben gegaan. Wat ik ook heb geleerd in mijn jeugd en door allerlei gebeurtenissen, is om mezelf kleiner te maken dan ik ben en niet altijd even liefdevol naar mezelf te kijken. Dat besef was er niet en na een aantal jaar aan het werk te zijn in de hulpverlening, het krijgen van twee kinderen tijdens mijn HBO studie, een postnatale depressie en nog een kind krijgen tijdens een verhuizing, was het raak op mijn 30e. Ik hoorde bij de twijfelachtige club van mensen met een burn-out!

 

Na een flinke aanvaring met een client, waarbij een collega moest ingrijpen en een licht auto-ongeluk, zat ik thuis. Ik durfde niet meer naar de supermarkt, had allerlei angstgedachten en werd gediagnosticeerd met een algemene angststoornis. Al het oude zeer van gebeurtenissen in mijn jeugd kwam naar boven en één huishoudelijke klus per dag was al teveel. Ik moest mijn best doen iedere dag om niet mijn man af te snauwen en geduld op te brengen voor de kinderen. Dit ging dan ook niet zonder vallen en opstaan.

 

Stapje voor stapje, door veel rust te nemen, lief te zijn voor mezelf, oude rommel op te ruimen (EMDR-therapie), mijn lijf en grenzen te leren kennen, kwam ik weer een beetje dichter bij mezelf. Maar de grootste lessen voor mij kwamen vanuit een NLP-practitioner die ik ben gaan volgen. Een half jaar lang, iedere maand 3 of 4 dagen samen met anderen ontdekken hoe ik daadwerkelijk in elkaar stak, waarom ik de dingen deed zoals ik ze deed en hoe het kwam dat ik steeds in dezelfde valkuilen stapte. Maar ook hoe ik echt weer het stuur in handen kon nemen, in plaats van altijd als passagier te leven. Deze training had voor mij zo’n enorme impact, dat ik me vervolgens verder ben gaan verdiepen in NLP, een master in NLP heb gevolgd en inmiddels als Burn-out coach werk.

 

Dat ik nu werk als coach, betekent niet dat ik nooit meer last heb van stress. Ik ben me alleen veel bewuster van mijn gevoelens, van de processen die zich in mij afspelen en kan daardoor sneller andere keuzes maken. Mijn hart gaat er sneller van kloppen als ik anderen daarmee ook kan ondersteunen! En geen mens met een burn-out is het zelfde, al is de grote rode draad richting de oplossing toch vaak het zelfde. Zelfliefde, zelfliefde en nog eens zelfliefde en alleen jijzelf kan verandering teweeg brengen!

 

Hulp bij burn-out