Skip to content

Disfunctioneel ademen

Ademhalingsproblemen kunnen een grote impact hebben op ons dagelijks leven. Het gevoel van benauwdheid, kortademigheid en duizeligheid kan beangstigend zijn. Een van de mogelijke oorzaken van ademhalingsproblemen is disfunctioneel ademen. We gaan dieper in op de symptomen, oorzaken en behandeling van disfunctioneel ademen en hoe je hiermee om kunt gaan.

Open de hulpwijzer

Wat is disfunctioneel ademen?

Binnen het spectrum van ademhalingsproblemen valt een specifieke categorie: disfunctioneel ademen. Een disfunctioneel adempatroon verwijst naar een onregelmatig adempatroon dat niet direct verband houdt met een bekende medische aandoening, maar die wel invloed kan hebben op de kwaliteit van leven. Lees hieronder hoe je het kan herkennen.

Disfunctioneel ademen symptomen

Bij Geef Inzicht streven we ernaar je bewust te maken van de tekenen van ‘disfunctionele ademhaling’. Als je een disfunctionele ademhaling hebt, betekent dit dat je ademhaling niet overeenkomt met wat je op dat moment doet. Je zou bijvoorbeeld te snel kunnen ademen terwijl je rustig in bed ligt, of diepe ademteugen nemen terwijl je kalm in de klas zit. Vaak gaat dit gepaard met ademen vanuit de borst in plaats van de buik. Mensen die kampen met deze vorm van ademhalingsproblemen kunnen symptomen ervaren zoals kortademigheid, pijn op de borst en een gevoel van onrust.

Diagnose

De diagnose van disfunctioneel ademen omvat meestal een combinatie van medische geschiedenis, lichamelijk onderzoek en ademhalingstesten. De arts zal vragen stellen over je symptomen en mogelijke triggers, en zal je ademhaling controleren om afwijkingen te detecteren.

Behandeling

De behandeling van disfunctioneel ademen is gericht op het aanpakken van de onderliggende oorzaak en het verbeteren van de ademhalingstechnieken. Enkele mogelijke behandelingsopties zijn:

  • Psychotherapie: Als stress en angst een grote rol spelen bij disfunctioneel ademen, kan psychotherapie helpen om hiermee om te gaan en stressniveaus te verminderen.
  • Ademhalingsoefeningen: Een ademtherapeut kan je helpen om de juiste ademhalingstechnieken aan te leren, zoals buikademhaling. Deze technieken kunnen je helpen om je ademhaling te reguleren en symptomen te verminderen.
  • Ontspanningstechnieken: Het integreren van ontspanningstechnieken, zoals mindfulness en meditatie, kan helpen om spanning in het lichaam te verminderen en een gezonde ademhaling te bevorderen.
  • Medicatie: In sommige gevallen kan medicatie worden voorgeschreven om symptomen te verlichten en de ademhaling te verbeteren. Dit wordt meestal gedaan in combinatie met andere behandelingen.>

Het is belangrijk om te onthouden dat de behandeling van disfunctioneel ademen maatwerk is en afhankelijk is van de individuele behoeften en symptomen van de patiënt. Een specialist kan je helpen om de juiste behandelingsopties te kiezen.

Disfunctioneel ademen oplossen?

Als je last hebt van ademhalingsproblemen en vermoedt dat disfunctioneel ademen de oorzaak kan zijn, is het belangrijk om hulp te zoeken bij een specialist. Een expert kan je helpen bij het stellen van de juiste diagnose en het opstellen van een behandelplan dat is afgestemd op jouw individuele behoeften.

Het kan soms moeilijk zijn om de juiste hulp te vinden, vooral als er lange wachttijden zijn. Gelukkig kan Geef Inzicht je helpen om in contact te komen met experts op het gebied van disfunctioneel ademen. Via Geef Inzicht kun je snel en gemakkelijk de hulp vinden die je nodig hebt, zonder lange wachttijden. Laat ademhalingsproblemen je leven niet beheersen. Zoek vandaag nog hulp en leer hoe je weer gezond kunt ademen.

Nieuwste blogs

Vind hier de meest recent geposte blogs. Voor inspirerende verhalen van lotgenoten, interessante tips & adviezen en nog veel meer.