Skip to content

4 symptomen van PDS

5 min. leestijd something goes here

Photo credits: Xolo Piks via Vecteezy

 

Tot huilens aan toe zit Cindy op de wc. Het is weer zo ver. Ligt het aan het eten? Heb ik te weinig gedronken? Of te weinig beweging? Ik heb wel de hele dag op de bank liggen Netflixen…

 

Wat is het toch? Wat is er mis met mij?

 

Dokter bezoek

 

Cindy is er klaar mee. Dit is de zoveelste keer dat ze met buikkrampen op de wc zit. De aanvallen lijken uit het niets te komen. Ineens voelt ze de kramp in haar buik. Het gaat van kwaad tot erger. Zelfs zo erg dat ze zich niet kan focussen. Sterker nog ze rent eigenlijk 9/10 keer gelijk naar de wc. Het is vaak dan pendelen tussen het bed en de wc. Ze is ten einde raad. Tijd voor de dokter!

 

‘Dus je hebt wekelijks buikkrampen’ vraagt de dokter. 


‘Laten we dan maar een ontlasting onderzoek doen. Zo kunnen we zien of er sprake is van een infectie’. Dat klinkt als een feestje denkt Cindy. 

Geef Inzicht - blog - 4 symptomen PDS - Ontlastingonderzoek.

Photo credits: Xolo Piks via Vecteezy

 

Infectie yes or no

 

Het is zo ver, de uitslag van het ontlastingsonderzoek is binnen. Gespannen kijkt Cindy in de online omgeving van het ziekenhuis. Allemaal waardes die niet te ontcijferen zijn. Toch de dokter maar bellen. 

 

‘We zien wel een lichte infectie’ Kijk, ik had gelijk er is iets niet goed! ‘…maar de waarde is niet dusdanig dat we ons zorgen maken’. Cindy voelt de teleurstelling. Ze had gehoopt dat er wél iets uit was gekomen. Dan was het tenminste bevestigd. En nog belangrijker…Dan kan ze actie ondernemen. 

 

Wat nu?

 

De dokter geeft aan dat Cindy last lijkt te hebben van PDS. PDS? Dit is voor het eerst dat Cindy hierover hoort. Ze komt erachter dat het staat voor Prikkelbaar Darm Syndroom. Een verzamelhokje van mensen met darmklachten. Darmklachten waar de dokter niet uit komt denkt Cindy. Wat zijn nou eigenlijk symptomen van PDS?

 

Je hebt buikpijn/ buikkrampen

 

Een symptoom die toch wel 99% – als het niet 100% is – herkent van de mensen met PDS. Wel zijn hierin verschillende ervaring. De een voelt echt de buik verkrampen. De ander ervaart steken in de buik. Één ding dat iedereen herkent: pijn in de buik. Vaak gaat de pijn weg of zakt het af na het poepen. 

 

De stoelgang verloopt niet soepel 

(verstopping en/of diarree) 

 

Ook dit verschilt weer per persoon. Zo ervaart Cindy dat de buikkrampen komen. Daarna lijkt er constipatie te zijn ofwel verstopping. Wanneer ze dan veel drinkt, een warme kruik op haar buik legt dan begint het op gang te komen. Wat zich vervolgens omzet in diarree. 

 

Opgeblazen gevoel

 

Alsof je buik een ballonnetje is. Je voelt de spanning op je buik. En nog belangrijker je ziet ook dat je buik helemaal bol is. 

 

Geef Inzicht - Blog - 4 symptomen PDS - Opgeblazen buik

Photo credits: Xolo Piks via Vecteezy

 

Veel winden laten (geldt niet voor iedereen)

 

Logisch gevolg wellicht van een opgeblazen gevoel. Namelijk veel winden moeten laten. Lucht dat er uit moet. Altijd fijn als dat gebeurt op momenten dat het niet uit komt. 

 

What’s next

 

Iedere dokter zal ongetwijfeld andere opties geven. De dokter van Cindy gaf haar in ieder geval de volgende opties. 

  • Onderzoek naar intoleranties
  • FODMAP dieet
  • Zelf even kijken…

 

Het onderzoek naar intoleranties stuurde Cindy helaas een doodlopend pad in. Tijd om andere mogelijkheden te onderzoeken.

 

Welkom bij Geef Inzicht

 

Geef Inzicht biedt een scala van experts aan. Die allemaal klaar staan om jou te helpen bij (on)verklaarbare klachten. 

 

Mogelijkheden Geef Inzicht PDS

 

Bij Geef Inzicht bieden wij verschillende mogelijkheden aan. Die opties helpen jou om PDS te doorstaan en/ of zelfs te verslaan. 

 

Wil jij bijv. graag hulp bij de “tot huilens aan toe wc-sessies”? Dan is zeker een ademhalingscoach te adviseren. Zo kun je minder pijn ervaren tijdens de krampen die je ervaart. 

Geef Inzicht - blog - 4 symptomen PDS - Mogelijkheden PDS

Photo credits: Xolo Piks via Vecteezy

 

Je kunt ook terecht bij een mesoloog. Daar kijken ze bijv. naar bijv. welke voeding je wel/niet goed kan verdragen. 

 

Of wie weet voelt voor jou wel een osteopaat beter aan. Iemand die jou in de buik masseert. Om dit weer los te krijgen. En dit zijn nog maar een paar opties. 

 

Neem het heft in handen en pak jouw PDS aan. Cindy is inmiddels zo goed als buikkramp vrij. Iedereen heeft hier zijn/ haar eigen pad in. Weet echter dat het mogelijk is! Ook voor jou! 

 

Weet je niet goed wat bij jou past? Of is er in jouw regio geen passend aanbod? Vul de hulpwijzer in en laat ons helpen. 

 

Geschreven door: Kitty van Geef Inzicht

 

Vind hulp voor PDS