Skip to content

Waarom voel ik mij vermoeid? (5 oorzaken)

5 min leestijd something goes here

Photo credits: Genko Mono via Vecteezy 

 

Gerrit voelt zich moe & uitgeput. Geen zin om werk te verzetten. Sterker nog, geen zin in ook maar iets. Zijn lichaam voelt als een vaatdoekje. Zijn gedachten voelen verdoofd. Zijn ogen branden. Hij voelt zich energieloos en heeft geen idee waar dit vandaan komt. De laatste tijd voelt hij zich wel vaker moe. Herkenbaar? Dan gaan we snel verder. Naar wat mogelijke oorzaken zijn van je vermoeidheid. 

 

Wat veroorzaakt vermoeidheid?

 

Er zijn talloze redenen mogelijk waarom je je moe voelt. Soms is het een teken dat je lichaam uitgeput raakt. Dit kan zijn vanwege stressfactoren. Of vanwege fysieke klachten. In sommige gevallen veroorzaakt stress of depressie de vermoeidheid. Ben je vaak moe? Dan is het belangrijk om te kijken welke oorzaak bij jou past. Laten we ze eens uitdiepen.

 

Meest voorkomende stressfactor

 

Wat zijn nu stressfactoren? Goed dat je het vraagt! 

 

Het overlijden van een dierbare is de grootste stressfactor. Gelukkig krijgen we daar niet dagelijks mee te maken. Wat zouden wél dagelijkse stressfactoren kunnen zijn? Juist! (Je hebt ongetwijfeld één van de volgende punten in je hoofd). 

 

Werk, school, sociale verplichtingen, verhuizingen, familie. Maakt de gedachte aan één van de stressfactoren je al moe? Dan bestaat er een grote kans dat dit (een deel) van je vermoeidheid veroorzaakt. Lees anders gerust nog verder. Er zijn ook nog andere oorzaken van vermoeidheid…

Vermoeidheid - waarom voel ik mij vermoeid? - Stressfactoren - Blog - Geef Inzicht

 

Photo credits: Genko Mono via Vecteezy 

 

Fysieke klachten

 

Nu denk je misschien, dit stukje kan ik wel overslaan. Ik heb geen grote fysieke klachten. Echter zit vermoeidheid niet alleen in grote fysieke klachten. Juist bij veel voorkomende ziektes zoals de griep kan vermoeidheid optreden. Het lichaam heeft de energie dan hard nodig. Zodat de fysieke problemen intern herstellen. 

 

Nu gaan we nog een stapje verder. Soms kan het zijn dat je je fysieke klacht niet eens in de gaten hebt. Dan is er bijv. sprake van een ontsteking in je lichaam of een vitamine tekort. Iets dat jij niet ziet maar dat zich wel afspeelt. Je lichaam gebruikt ook dan merendeel van zijn energie om je lichaam te herstellen. 

 

Benieuwd of jij een ontsteking hebt waar je niets van weet? Dan kan ik een homeopaat of mesoloog bijvoorbeeld aanraden. 

 

Depressie

 

Bij een depressie is het moeilijk om bij je gelukkige gedachten te komen. Het is moeilijk om te weten wat je wilt. Je wilt namelijk even niets. Je kan je moeilijk focussen. Voelt je neerslachtig en somber. Depressief klinkt gelijk al zwaar. Wie weet denk je, niets voor mij! Ik heb gewoon even een dipje. Dan zal dit je wellicht verbazen. Ongeveer 25% van de volwassenen krijgt ooit in zijn leven te maken met een depressie. 

 

Een depressie gaat soms voorbij, maar meestal niet vanzelf. Neem daarom de stap om hulp in te schakelen. Weet dat er verbetering mogelijk is

 

Vermoeidheid - waarom voel ik mij vermoeid? - depressie - Blog - Geef Inzicht

Photo credits: Genko Mono via Vecteezy 

 

Niet doen wat je wél wilt

 

Iets wat waarschijnlijk veel mensen herkennen. Je doet van alles gedurende de dag heen. En veel van die dingen daar heb je eigenlijk geen zin in. Je doet dat voor een ander. Je vindt dat het ‘moet’. Of je bent bang voor kritiek of confrontatie. Durft geen nee te zeggen wellicht. Of ‘het is toch zo gedaan’. Wie weet sta je zelfs al wel op de automatische piloot. Je doet het gewoon. 

 

10 punten voor je doorzettingsvermogen. Echter kan dit wel zorgen voor vermoeidheid. Je gaat namelijk voorbij aan de weerstand die je voelt. Je ervaart een innerlijke strijd. Soms bewust en hoogstwaarschijnlijk vaak onbewust. 

 

Het is belangrijk om te doen wat je wilt. Stel je zelf gedurende de dag heen eens de vraag: Is dit iets wat ik wil? En voel welke gedachten bij je opkomen. Stel vervolgens de vraag: Wat haal ik hier uit? Mocht dit een bevredigend antwoord zijn dan top. Dat betekent dat je nu hoogstwaarschijnlijk meer zin hebt het te doen. Want nu ben je je zeer bewust van je motivatie erachter. Is het antwoord niet bevredigend op die vraag? Vraag jezelf dan eens af of je het wel moet doen. Is het de energie wel waard? 

 

Negatieve gedachten

 

Een negatieve gedachten. Zonder dat je er erg in hebt ontstaat deze zo in je hoofd. Zelfs mensen die positief ingesteld zijn ervaren dit. Het kan zijn dat je ergens geen zin in hebt. Het kan zijn dat je je irriteert aan weer die ene collega. Of – en dat is eigenlijk nog het vermoeiends van alles…Je bent negatief over jezelf! Je hebt het niet goed gedaan. Je bent lui. Wat stom want je durft iets niet te zeggen. Etc. Etc. 

 

Het is heel erg belangrijk om deze negatieve gedachten om te buigen naar positieve gedachten. 

 

Geschreven door: Kitty van Geef Inzicht

Hulp bij vermoeidheid