Skip to content

5 tips voor rust (in paniek)

4 min. leestijd leestijd something goes here

Photo credits: Ekaterinastock181694 via Vecteezy

 

Klamme handen, een versnelde hartslag en het enige dat door je hoofd schiet: Hoe kom ik hier weg, het gaat niet goed, hoe stopt dit? Paniek! Of het nou thuis is of ergens anders. Je weet op dat moment niet wat je met jezelf aan moet. 

 

Hoe voelt paniek?

 

Antonia heeft der matig last van paniek dat ze zelfs het huis niet meer uit durft. Op een dag probeert haar moeder met haar een blokje om te lopen. ‘Ok, let’s do this, ik kan dit’. Met die instelling lopen ze naar buiten. Eerst de achterdeur uit. De hartkloppingen beginnen te versnellen. Ademen, ademen. Vervolgens de poort uit. De paniek schiet al door Antonia’s hoofd. Ik moet hier weg, ik moet hier weg. Haar moeder klampt haar aan zich vast zodat ze niet weg kan. 

 

Echter is de paniek weer de meester en Antonia weet zich los te rukken. Ze begint te rennen, ze moet weer naar huis. Haar moeder weet haar in te halen en zet de achterdeur op slot. 

 

‘Ademen Antonia, rustig er is niets aan de hand. Ik ben bij je het is allemaal goed’. De paniek zet zich om in boosheid dat zich vervolgens omzet in tranen. Ademen, ademen. Zo lastig om je op dat moment daar op te concentreren. Met de warmte van haar moeder kalmeert ze. Het is weer een stapje…

5 tips voor rust (in paniek) - paniek -Paniekstoornis - Blog - Geef Inzicht

Photo credits: Ekaterinastock181694 via Vecteezy

 

Wat te doen in een paniekaanval?

 

De grote vraag van mensen met paniek is: Wat moet ik doen in zo’n situatie? Je wilt wegvluchten. Ook al weet je dat je eigenlijk de angsten/ paniek aan moet gaan om te herstellen. Dat geeft ontzettende stress gevoelens. Probeer altijd het aan te gaan. Vanuit vertrouwen. Vanuit ademhaling en te accepteren wat je voelt op het moment van paniek. Waarna je het kunt loslaten. Laat paniek je leven niet overnemen. 

 

5 tips voor rust voor mensen die paniek ervaren (wanneer je het even niet aan wilt gaan).  

 

Tip 1 Ademhalingsoefening

 

Dit zal ongetwijfeld niet de eerste keer zijn dat je dit leest. Ademhalen is zo belangrijk. Het zorgt ervoor dat we leven. Door de ademhaling onder controle te krijgen zwak je de versnelde hartkloppingen af. Waar je automatisch rustiger van wordt. Probeer in je hoofd te zeggen: Adem in bolle buik, adem uit platte buik. Probeer dit ook op die manier uit te voeren. Bij iedere afleidende gedachte, probeer weer terug te gaan “adem in bolle buik, adem uit platte buik”. 

 

 

Tip 2 Afleiding

Wanneer Antonia de paniek voelt opkomen dan is het laatste waar ze zin in heeft gesprekken voeren met haar ouders. Dan wil ze even weg van het gevoel/ de situatie. Wat haar dan erg helpt is afleiding. 

 

Dit kan zijn een puzzel maken in stilte, zelfs met iemand die bij je is. Muziek aanzetten en een kruiswoordraadsel oplossen. Een spelletje doen met iemand die bij je is of solo. Of lekker in de tuin bezig gaan. Dingen waarbij je hoofd even geen kans krijgt om na te denken.

 

5 tips voor rust (in paniek) - groei -Paniekstoornis - Blog - Geef Inzicht

Photo credits: Ekaterinastock181694 via Vecteezy

 

Tip 3 Selfcare

 

Paniek zorgt ervoor dat je lichaam zich verkrampt. Je kan zelfs spierpijn voelen. Daarnaast kosten de stress gedachten ongelofelijk veel energie. Belangrijk om jezelf daarom te verwennen. Wees niet te streng voor jezelf. Gun jezelf een lekker warm bad, een goed boek, een lekkere foute film, offline momenten. Datgene wat jou echt even rust geeft en een fijn gevoel.

 

Tip 4 Meditatie

 

Meditatie past eigenlijk goed bij de ademhalingsoefening. Alleen gaat meditatie net een stapje verder. Je kan je even weg laten zakken in een andere wereld. Weg van je gedachten, midden in je gevoel. In alle rust. Zelf raad ik de meditation moments app aan. Hierin zitten verschillende soorten meditaties. Je kan zelf de tijdsduur kiezen. Zo kun je iedere keer kijken wat op dat moment voor jou goed voelt.

5 tips voor rust (in paniek) - Liefdevol -Paniekstoornis - Blog - Geef Inzicht

 

Photo credits: Ekaterinastock181694 via Vecteezy

 

Tip 5 Dagboek

 

In tijden waarin paniek heerst is het belangrijk het tegenovergestelde hier tegenover te zetten. Namelijk vertrouwen en rust. Het is daarom goed om je te focussen op de ‘wins’, de momenten dat het wel goed gaat of waar je dankbaar voor bent. Daarom raad ik aan om te beginnen met een klein dagelijks ritueel. Je start de dag hiermee en sluit de dag hiermee af. Dit zorgt voor een rustgevend en positief gevoel. 

Weet dat de paniek in je hoofd zit. Dit triggered lichamelijk zaken zoals hartkloppingen. Je kan je eigen mind de baas zijn. Met de juiste hulp overwin jij je mind. Ik heb vertrouwen in jou!

 

Hulp bij paniekklachten