Skip to content

Hoe om te gaan met een (andersdenkende) bedrijfsarts?

5 min leestijd something goes here

Met een kloppend hart neemt Bea de telefoon op. Het is de bedrijfsarts. 

 

De vorige gesprekken verliepen niet zo goed. Ze had zich ziek gemeld bij haar werk. Dit was al een hele stap. Inmiddels waren er al maanden voorbij. De bedrijfsarts zou er zijn om haar te helpen re integreren. Al bleek uit eerdere gesprekken het tegendeel waar.  

 

Wat zou de bedrijfsarts nu weer zeggen?

Ieder telefoontje lijkt de beste man het beter te weten. Je hoeft je niet beter te voelen om aan de slag te gaan is zijn mening. Het voorstel om te re integreren komt dan ook niet als een verrassing. 

 

Re integreren?

Alleen al bij die gedachten slaat de paniek toe. De tranen springen in haar ogen. De druk is voelbaar; Je moet werken. Je moet werken. Alsof ze dienstplicht heeft en aan het onderduiken is. 

 

Iedere dag een uitdaging

De dagen zijn al zwaar genoeg. Om op te staan, appjes te beantwoorden, voor eten te zorgen, kleding uit te kiezen, toch maar die geadviseerde wandeling te maken. Om om om om… Zoveel te doen, zoveel keuzes…Nu al. Ze voelt zich onbegrepen.

 

Gaat het lukken sterk te blijven?

Bea had zich voorgenomen om sterk te blijven. Ze moet blijven aangeven dat ze dat niet ziet zitten. Daarom zegt ze: ‘Ik voel mij niet echt goed’. Waarop de bedrijfsarts antwoordt:’Dat is ook helemaal niet nodig. Je kunt in ieder geval een uurtje proberen. Even een kopje koffie op de werkvloer’. Bea geeft aan dat ze niet weet of ze dat ziet zitten. 

 

Bewijs aanleveren waarom het zo slecht gaat?

Vervolgens begint het. Alsof ze een advocate is draagt ze bewijzen aan. Zie hier bewijsstuk A:‘Echter heb ik nog slapeloze nachten’. Bedrijfsarts:’Misschien juist goed om te werken als afleiding’. Ok, bewijsstuk B dan:’Ik ben nog erg moe en moet ik al huilen om het minste of geringste’. Waarop de bedrijfsarts antwoordde:’Wat vervelend, maar hoe lang denk je dat het nog gaat duren’? 

 

Burn-out - Hoe om te gaan met een bedrijfsarts - blog - Bewijsstuk

Photo credits: Commercialart via Vecteezy

 

Hoe lang het nog gaat duren?

Bea had geen idee hoe lang het nog zou duren. Duurde het dan te lang? Had ze zich allang beter moeten voelen? 

 

Het gesprek werd afgerond. De bedrijfsarts zei dat Bea een voorstel moest opsturen qua re integreren. Met de mooie woorden:’ook al was het voor maar een uurtje’. 

 

SHIT, waarom heb ik mij om laten praten?

Wat Bea overkomt gebeurt dagelijks. Een gesprek bij de bedrijfsarts die vooraf en achteraf een flinke aanslag is op je lichaam en geest. Je voelt je niet begrepen. Je hebt het gevoel dat je je laat ompraten in dingen waar je nog niet aan toe bent. 

 

Sterker nog, je zal het zelf wel verkeerd zien want de bedrijfsarts weet toch waar hij het over heeft? Want tja….

 

De bedrijfsarts zal het wel weten…

FOUT! De bedrijfsarts hoeft het helemaal niet te weten. Hij is namelijk geen expert, hij is geen psycholoog, ofwel: hij heeft er niet voor geleerd. Don’t get me wrong, grotendeels van de bedrijfsartsen kunnen heel erg goed helpen. 

 

Echter sommige….Die missen misschien gewoon een stukje empathie. Dat stukje waarin ze zich kunnen inleven in jouw situatie. 

 

Wat moet ik dan doen?

 

Vooral zelf voelen. Hoe voel jij je? Eerlijk… Je hoeft je er niet voor te schamen. Het is er en het mag er zijn. Het is helemaal niet nodig direct in vechtstand te gaan. Nee! Gun jezelf die rust. Stapje voor stapje. 

 

Pak de rust, probeer kleine dingen te doen die je energie geven. Blijf vooral voor jezelf opkomen tegen de bedrijfsarts. You’ve got this. Jij bent de enige die kan voelen hoe jij je voelt. Voel eens, waar ben jij aan toe? Dat kan een ander niet voelen of bedenken. 

 

Burn-out - Hoe om te gaan met een bedrijfsarts - blog - I've got this

Photo credits: Commercialart via Vecteezy

 

Ik ben er klaar voor! En nu?

 

Dan doe je dat op JOUW manier. Heb jij geen zin in dat koffie momentje met je collega’s? Ga dan lekker op een rustige plek zitten om documenten te nieten. Geef dat dan aan en doe dat. Voor de een is het juist fijn te praten, de ander is liever in zijn/ haar eigen bubbel.

 

Voel wat je wilt en voer dat uit. Stop met andere pleasen en begin te luisteren naar je eigen behoeften.

 

Vind hulp bij burn-out