Onverklaarde lichamelijke klachten: Wat je moet weten 🚶♂️😓
Heb je weleens pijn of andere klachten waar artsen geen duidelijke oorzaak voor kunnen vinden? Je bent niet de enige. Veel mensen kampen met onverklaarde lichamelijke klachten — ook wel onbegrepen lichamelijke klachten genoemd. Deze klachten kunnen van alles zijn, zoals voortdurende hoofdpijn, buikpijn, vermoeidheid, of zelfs het uitvallen van lichaamsfuncties. Maar maak je geen zorgen; hoewel de oorzaak niet altijd te vinden is, zijn er manieren om ermee om te gaan.
Vind hier een therapeut voor SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten).
Hieronder lees je over veelvoorkomende klachten en hoe andere mensen ermee omgaan, aangevuld met tips om deze klachten beter te kunnen hanteren.
Wat zijn onverklaarbare lichamelijke klachten? 🤷♀️
Onverklaarde lichamelijke klachten zijn symptomen waar artsen geen duidelijke medische oorzaak voor kunnen vinden, zelfs niet na uitgebreid onderzoek. Deze klachten worden soms aangeduid als “Aanhoudende Lichamelijke Klachten” (ALK) of “functionele klachten.” Het gaat hier niet om ‘inbeelding’ of overdrijving — de pijn en het ongemak zijn echt, en ze kunnen het dagelijkse leven behoorlijk moeilijk maken.
Veelvoorkomende onverklaarde klachten zijn:
- Chronische hoofdpijn en duizeligheid 🤯
- Buikpijn en maagklachten 😖
- Chronische vermoeidheid 😴
- Uitval van lichaamsfuncties 🫶
Vind hier een therapeut voor SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten).
10 ervaringen van mensen met onverklaarde klachten
Veel mensen delen vergelijkbare ervaringen met onverklaarde klachten. Hieronder lees je enkele anonieme verhalen die je misschien zullen helpen om je eigen situatie beter te begrijpen:
- “Mijn energie was altijd laag, en ik voelde me voortdurend moe.” – Hoewel de huisarts me verzekerde dat alles in orde was, bleef ik uitgeput. Dankzij begeleiding heb ik leren omgaan met mijn energie en taken plannen.
- “Ik had regelmatig buikpijn na het eten, maar onderzoeken gaven niets aan.” – Toen ik mijn eetpatroon aanpaste, werd het iets beter, maar de klachten verdwenen niet volledig.
- “Ik voelde vaak tintelingen in mijn handen en voeten.” – De dokter vond geen oorzaak, maar ik ontdekte dat de klachten minder werden door minder stress.
- “Soms kon ik mijn armen gewoon niet bewegen.” – De arts begreep het niet, en ik voelde me verloren. Een therapeut hielp me uiteindelijk om er anders mee om te gaan.
- “Altijd die hoofdpijn, maar niets helpt.” – Na eindeloze onderzoeken zonder resultaat ben ik mindfulness gaan proberen, wat me helpt om de pijn beter te verdragen.
- “Het voelde alsof mijn maag altijd in de knoop zat.” – Hoewel er geen oorzaak gevonden werd, gaf de diëtist tips waardoor mijn klachten afnamen.
- “Ik voelde me zo duizelig dat ik niet kon werken.” – Langzaamaan heb ik een ritme ontwikkeld waarbij ik mijn activiteiten beter kon doseren en vaker pauzes inlas.
- “Ik voelde een constante druk op mijn borst.” – Een coach leerde me ademhalingstechnieken, en dat maakte het draaglijker.
- “Mijn gewrichten deden elke dag pijn zonder reden.” – Ik ben in kleine stapjes gaan bewegen, wat op den duur hielp om met de pijn om te gaan.
- “Soms voelde ik gewoon niets meer in mijn benen.” – Door fysiotherapie en ontspanningsoefeningen te doen, kon ik weer meer vertrouwen krijgen in mijn lijf.
Hoe vaak komen deze klachten voor?
Onverklaarde klachten komen vaker voor dan je zou denken. Ongeveer 10% van de mensen heeft regelmatig last van pijnklachten zonder duidelijke oorzaak. Chronische vermoeidheid komt bij zo’n 2% van de mensen voor, en buikklachten zijn nog vaker aanwezig. Artsen schatten dat een groot deel van de klachten waarmee mensen naar de huisarts gaan, onverklaard zijn. Dat wil zeggen: ze kunnen geen duidelijke medische diagnose krijgen. Gelukkig herstellen veel mensen binnen een paar maanden. Maar voor sommigen blijven de klachten langer.
Vind hier een therapeut voor SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten).
Wat kun je doen? Tips om met onverklaarde klachten om te gaan 🧘♂️📝
- Ontdek je triggers – Probeer bij te houden wanneer je klachten optreden. Misschien merk je een patroon op (zoals stress of bepaalde voedingsmiddelen) die klachten kunnen triggeren.
- Werk aan je gedachten en gedrag – Hoe je denkt over je klachten, kan invloed hebben op hoe je ze ervaart. Het klinkt simpel, maar door anders naar de klachten te kijken, kunnen ze soms minder storend worden.
- Vind steun – Of het nu vrienden, familie of een coach is, praten over je klachten helpt om je minder alleen te voelen. Anderen kunnen soms met simpele dingen helpen, zoals herinneren aan pauzes of je activiteiten samen plannen.
- Pas je activiteiten aan – Je hoeft niet meteen alles te laten vallen, maar door kleine aanpassingen kan je leven weer draaglijker worden. Zoals de ervaring van de persoon met gewrichtspijn: beweging in kleine stapjes hielp uiteindelijk.
- Probeer ontspanningstechnieken – Ademhalingsoefeningen en mindfulness helpen veel mensen om beter om te gaan met de fysieke en mentale effecten van hun klachten.
Vind hier een therapeut voor SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten).
Behandelmogelijkheden bij onverklaarde lichamelijke klachten 🏥
Soms helpt het om naar een specialist te gaan die ervaring heeft met onverklaarde klachten, zoals een fysiotherapeut, coach, psycholoog of hypnotherapeut. Zij kunnen je helpen om op een andere manier met je klachten om te gaan, zelfs als de oorzaak nog steeds onduidelijk is. Het doel is om de invloed van de klachten op je leven te verminderen, zodat je toch kunt blijven deelnemen aan dagelijkse activiteiten.
Onverklaarde lichamelijke klachten zijn niet inbeelding of aanstellerij. Ze hebben een enorme invloed op je dagelijkse leven, en hoewel de oorzaak niet altijd gevonden wordt, zijn er wel manieren om de klachten te verlichten en ermee te leren omgaan. 🌈 Neem je tijd, zoek steun, en vergeet niet dat je niet alleen bent in je ervaring met onverklaarde klachten.
Vind hier een therapeut voor SOLK (somatisch onvoldoende verklaarbare lichamelijke klachten).